Ta lekka i aromatyczna symfonia doskonale nadaje się do uzupełnienia świeżego menu. Konopie i jagody zazwyczaj oferują idealne połączenie smakowe, podobnie jak malina i róża. Wyważone połączenie delikatnych aromatów sprawia, że rozkosz dla podniebienia jest niemal niebiańskim doświadczeniem smakowym. Zastosowany tutaj olej z nasion konopi ma pierwotny smak konopi i fantastycznie współgra z malinami.
Mus Malinowo-Konopny
Składniki:
2 listki żelatyny
500 g malin
3 łyżki soku jabłkowego
6 łyżek cukru
200 ml śmietany
1 szczypta soli
2-3 łyżki oleju konopnego
Przygotowanie:
Na gazie umieszczamy garnek z cukrem i czekamy, aż cukier się roztopi, a później nabierze złoty, ale jeszcze nie brązowy kolor. Teraz dodajemy maliny i zagaszamy całość sokiem jabłkowym i gotujemy, mieszając, przez kilka minut na średnim ogniu.
Powstały miąższ przepuszczamy przez sito, aby odfiltrować pestki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie aż napęcznieje, śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy do lodówki.
1⁄4 masy malinowej podgrzewamy w małym garnku na kuchence, ale nie zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Dodajemy teraz kolejną jedną czwartą masy owocowej, aby wyrównać temperaturę, i mieszamy z pozostałą masą owocową. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu na około 15-30 minut. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy olej konopny, a następnie bitą śmietanę. Mus powinien być przechowywany w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Jogurt Grecki o Smaku Różanym
Składniki:
300 g jogurtu greckiego (10%)
około 3 łyżki wody różanej *
100 mg THC (30% THC olej MCT)
1 łyżka cukru
1 liść żelatyny
* w zależności od jakości produktu może różnić się intensywnością, aby uzyskać delikatny smak różany, zaleca się delikatne dozowanie i regularne degustacje.
Przygotowanie:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie aż napęcznieje. Odbieramy 3 łyżki jogurtu i dajemy do małego rondelka, pozostały jogurt mieszamy z cukrem i wodą różaną. Smak róż nie powinien być pierwszoplanowy, ale tylko lekko wyczuwalny.
Teraz w rondelku na średnim ogniu podgrzewamy jogurt, mieszając, ale nie doprowadzając do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki zimnego jogurtu i mieszamy, a następnie dodajemy olej THC MCT do pozostałego jogurtu i dokładnie mieszamy. Gotowe.