Przepis Na Infundowane Keksy Snickerdoodle

Snickerdoodle to rodzaj ciasteczka z mąki, tłuszczu, cukru i soli, które jest obtaczane w cukrze cynamonowym. Snickerdoodle charakteryzują się popękaną powierzchnią i mogą być chrupiące lub miękkie, w zależności od użytych składników.

My jednak stworzyliśmy własną wersję tej słodkiej przekąski, używając w przepisie masła konopnego. Z przepisu powstanie około 30 ciastek. Oczywiście dawkowanie masła konopnego można dostosować poprzez częściowe zastąpienie go zwykłym masłem.

Składniki:

70g miękkiego masła konopnego
150g cukru
1 jajko
220g mąki
20g mąki z nasion konopi
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Do obtaczania:

1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

Na wstępie miękkie masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jajko i wszystko dobrze mieszamy. Osobno mieszamy ze sobą sypkie produkty: mąkę z mąką konopną, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą i dodajemy do ubitego masła, dokładnie wszystko ze sobą łącząc. Teraz przykrywamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia. Mieszamy w misce 1 łyżkę cynamonu z cukrem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cynamonie z cukrem. Umieszczamy kulki ciasta na przygotowanych blaszkach do pieczenia, pozostawiając odpowiednią odległość między sobą, ponieważ ciasto podczas pieczenia rozejdzie się na boki.

Ciasteczka cynamonowe pieczemy na środkowej szynie przez około 10–15 minut.
Tutaj należy uważać, aby nie zrobimy się zbyt suche. Następnie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Copyright © DutchSeeds.pl - Wszystko na temat marihuany oraz roślin konopi indyjskich, zwanych cannabis.