Jedna Trzecia Marihuany w Luksemburgu Jest Zanieczyszczona
Jedna trzecia nielegalnej marihuany w Luksemburgu jest zanieczyszczona mikotoksynami. Jest to wynik obszernego badania przeprowadzonego przez Laboratoire National de Santé (LNS), w którym dwa zespoły (toksykologii analitycznej i chemii farmaceutycznej) zbadały próbki marihuany i haszyszu pod kątem obecności mikotoksyn.
Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Laboratoire National de Santé (LNS) próbki konopi indyjskich i haszyszu zostały zbadane pod kątem obecności mikotoksyn. Rezultat był następujący: jedna trzecia nielegalnych konopi indyjskich w Luksemburgu jest rzeczywiście zanieczyszczona mikotoksynami.
Próbki pochodzą z konopi indyjskich z ulicy, które zostały wcześniej skonfiskowane przez policję. Ogółem zbadano 142 próbek, przy stężeniu zanieczyszczeń wynoszącym od 1,0 do 16,2 mikrograma na kilogram.
Według Komisji Europejskiej ustalony maksymalny dopuszczalny poziom ochratoksyny w żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 15-20 mikrogramów na kilogram. Zbyt wysoki poziom mikotoksyn w większości przypadków prowadzi do osłabienia układu odpornościowego i sprzyja rozwojowi alergii, a także chorób płuc.
Próbki były nielegalnymi produktami z konopi indyjskich, które w ostatnich latach zostały skonfiskowane przez policję. „Wyniki wskazują, że duża część nielegalnych konopi jest zanieczyszczona mikotoksynami” – cytuje dr. Claude Schummer (Monitorowanie Żywności) i dr. Serge Schneider (Toksykologia analityczna) w komunikacie LNS. Większość zanieczyszczeń jest jednak w stężeniach poniżej dopuszczalnych poziomów dopuszczalnych w Europie.
Osłabienie Układu Odpornościowego, Rozwój Alergii
Na 142 badanych próbek wykryto ochratoksynę w około jednej trzeciej. Stężenie wahało się od 1,0 do 16,2 mikrograma (μg) na kilogram i wynosiło średnio 4,30 μg/kg. Maksymalny dopuszczalny poziom ochratoksyny w żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi ustalony przez Komisję Europejską wynosi 15-20 mikrogramów na kilogram. Badania nie wykazały różnicy między próbkami konopi indyjskich (suszone kwiaty) a próbkami haszyszu (wyciąg z żywicy z kwiatów konopi indyjskich).
Najwyższy dopuszczalny poziom ustalony przez UE ma jednak jedną przyczynę: wpływ mikotoksyn obejmował osłabienie układu odpornościowego, choroby neurotoksyczne, rozwój alergii, zapalenia płuc, a nawet nowotwory. Ponieważ mikotoksyny są odporne na sterylizację i wysoką temperaturę, łatwo mogą się przedostać do łańcucha pokarmowego.
Mikotoksyny
Mikotoksyny to toksyny wytwarzane przez grzyby, takie jak Aspergillus czy Penicillium, które zazwyczaj nie są widoczne gołym okiem. W ciepłym i wilgotnym środowisku rozmnażają się wyjątkowo szybko. Wydzielone toksyny mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli są spożywane razem z żywnością.