Śmiertelna Mieszanka Alkoholu i Ecstasy

W Jaki Sposób Alkohol Zwiększa Ryzyko Śmierci Spowodowane Spożyciem Ecstasy

Spożywanie ecstasy podczas imprezowania może wywołać stan zagrożenia życia. Badania sugerują, że alkohol potęguje stres fizyczny związany z odurzeniem po spożyciu ecstasy.

Mięśnie produkują ciepło. Zauważamy to podczas uprawiania sportu lub innych wyczerpujących zajęć. Najpierw jest nam ciepło, potem zaczynamy się pocić. Człowiek jest istotą stałocieplną, która utrzymuje stałą temperaturę nawet podczas wysiłku fizycznego. Zapewnia to termoregulacja w naszym ciele.

Narkotyki, takie jak ecstasy, mogą jednak zakłócać biochemiczną regulację temperatury ciała i powodować stany zagrażające życiu. Jednoczesne spożywanie alkoholu zwiększa to ryzyko, o czym informuje zespół badawczy w pewnym artykule. Kierownik badania Jan van Amsterdam i jego zespół byli świadkami badań nad jednoczesnym spożywaniem ecstasy i alkoholu.

Ryzyko Udaru Cieplnego Spowodowanego Spożyciem Alkoholu i Ecstasy

Badania wykazały, że dochodzi do efektu termicznego. Na przykład MDMA, aktywny składnik ecstasy, przyjmowany w spoczynku i w temperaturze pokojowej, w większości przypadków prowadzi do niewielkiego wzrostu temperatury ciała. W umiarkowanych temperaturach i niskich dawkach alkohol ma nawet niewielki efekt chłodzący. Ale ecstasy często używa się podczas imprezowania. Oznacza to, że bawimy się i tańczymy w przegrzanych pomieszczeniach.

Zdaniem zespołu badawczego długa noc taneczna może być dla organizmu takim wysiłkiem fizycznym, jak podczas przebiegnięcia maratonu. W związku z tym termoregulacja naszego ciała jest wystawiona na próbę. Pod wpływem ecstasy nasz organizm jest dodatkowo narażony na stres i reaguje nadmierną potliwością, aby wydalić ciepło oraz domaga się nawodnienia. Euforyzujące działanie ecstasy może jednak zmniejszyć uczucie pragnienia, przez co konsument odczuje je o wiele później.

Picie alkoholu może nawet wzmóc pocenie się, ponieważ alkohol prowadzi do rozszerzenia naczyń. Wytwarzanie potu wkrótce przestanie wystarczać, aby odpowiednio ochłodzić ciało, przez co ciało wysycha i dochodzi do powstania ryzyka udaru cieplnego. Termin techniczny to hipertermia. Hipertermia jest niebezpieczna, ponieważ bardzo wysoka temperatura ciała powoduje rozpuszczenie białka mięśniowego. Może to prowadzić do niewydolności nerek, a nawet do niewydolności wielonarządowej.

Ryzyko Zatrucia Wodą

Nawet jeśli taka osoba napije się wody, to niebezpieczeństwo jeszcze nie jest zażegnane. Podczas pocenia się organizm traci sole, takie jak chlorek sodu, który w postaci rozpuszczonej nazywa się elektrolitem. Zwykła woda nie może uzupełnić niedoboru elektrolitów. Po wypiciu dużej ilości wody stężenie elektrolitów w organizmie stale spada. W skrajnych przypadkach grozi to zatruciem wodą, które w języku specjalistycznym nazywa się hiponatremią.

Ostra hiponatremia wymaga szybkiego leczenia, ponieważ może prowadzić do obrzęku mózgu. To obrzęk mózgu, który nieleczony zagraża życiu. W przeszłości odnotowano już śmiertelne przypadki u osób zażywających ecstasy z powodu hiponatremii.

Alkohol również wpływa na równowagę elektrolitową. Spożycie alkoholu nieco z opóźnieniem powoduje zwiększone wydzielanie wazopresyny. Jest to hormon, którego działanie powoduje, że organizm wydala mniej płynów, czyli zatrzymują się one w organizmie. Intensywny taniec do zalania potem i picie dużej ilości wody prowadzi do obniżenia stężenia sodu w organizmie. Spadek wartości krytycznej może prowadzić do ostrej hiponatremii. W takich przypadkach roztwory elektrolitów wzbogacone minerałami to lepszy wybór do picia niż czysta woda.

Badania przeprowadzone przez zespół badawczy wskazują na złożoną interakcję różnych czynników ryzyka. Negatywne działanie alkoholu i ecstasy w połączeniu ze zwiększoną aktywnością fizyczną i podwyższoną temperaturą otoczenia może prowadzić do śmiertelnego udaru cieplnego lub zagrażającego życiu niedoboru elektrolitów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Copyright © DutchSeeds.pl - Wszystko na temat marihuany oraz roślin konopi indyjskich, zwanych cannabis.